Sual: Selamun Aleyküm. Hayırlı Ramazanlar, Rabbim hiçbirimizi bereketinden mahrum etmesin. Benim hocama bir sorum olacak. Astım ilaçları, ağızdan alınan sprey ilaçlar orucu bozar mı? Bir de migren için çok taşıyamadığım ağrılar olunca iğne yapmak zorunda kalıyorum ama orucu bozmayıp devam ediyorum orucum bozulmuş oluyor mu?

Cevap: Akciğer hastalarının kullandıkları spreyden, bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağıza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarında emilerek yok olmaktadır. Bundan geriye bir miktarın kalıp tükrük ile mideye ulaştığı konusunda kesin bir bilgi de yoktur, kuruyadabilir, varmadan yok oladabilir. Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. Halbuki oruçlu, abdest alırken ağzına verdiği sudan (çok olmamak kaydı ile) geri kalan miktarın mideye ulaşması halinde orucun bozulmayacağı konusunda hadis (Dârimî, Savm, 21) ve İslâm alimlerinin icmaı vardır. Ayrıca, misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmaz olduğu halde, Hz. Peygamber’in oruçlu iken misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buharî, Savm, 27; Tirmîzî, Savm, 29). Diğer taraftan, “kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz” kaidesi gereğince, mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan bu şeyle oruç bozulmaz.

Bu itibarla astımlı hastaların, sağlığı oruç tutmalarına uygun olup başka bir hastalıkları da yoksa, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen astım spreyi ile orucu bozmaz.

İğneye gelince; İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Bugün ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve / veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir. Bundan dolayı migren ağrılarını dindirmek için yapılan iğne orucu bozmaz. Ama imkan varsa iftar sonralarına ertelemek daha uygundur.

Selam ve dua ile…

Muhammed Emin YILDIRIM

(473)

Astım İlaçları ve İğne Orucu Bozar mı?