Balıkesir / Arslan Pençesi: Hz. Sa’d b. Ebi Vakkas

82 İl 82 Sahabî projesinin 76. programının adresi Balıkesir’di. Halkın yoğun ilgi gösterdiği program, Karesi Avm Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Programın ev sahipliliğini Balıkesir İl Müftülüğü yaptı.

Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan program, 82 İl 82 Sahabî projesinin tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti. Daha sonra kürsüye Muhammed Emin Yıldırım Hocamız davet edildi.

Meclisimizin Sahibi Sa’d b. Ebî Vakkas

Muhammed Emin Yıldırım Hocamız sözlerine şöyle başladı: “Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd, Alemlere rahmet olarak gönderilen Kutlu Nebi’ye salat ve selam, o Nebi’nin mübarek ellerinde yetişmiş olan bütün Ashabı Kiram efendilerimize selam, o güzel topluluğun içerisinden çıkan ve aleme iman adına, din adına, mücadele adına çok önemli izler bırakan, başlarımızın tacı Sa’d b. Ebî Vakkas’a selam, onun adına kurulan bu meclise uzaktan yakından teşrif eden tüm kardeşlerimize de selam olsun. Rabbim Selam ismi ile bize muamelede bulunsun. Aramızda selamı yaysın, selamda Daru’s-Selam olan cennetin kapılarını bizlere açsın.”

İlklerin Sahabîsi Hz. Sa’d

Sa’d b. Ebî Vakkas’ın İslam tarihindeki hususiyet ve ayrıcalıklarına dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Hocamız, şöyle dedi: “Sa’d b. Ebî Vakkas dediğimiz zaman, az bir şey siyerden haberdar isek aklımıza ilk olarak gelecek şeyler şunlardır. İslam adına havaya kalkan ilk yumruğun sahibi, İslam adına düşmana atılan ilk okun sahibi, İslam adına düşmandan yiyilen ilk okun sahibi, Hz. Peygamber’i korumak için Medine’de evinin önünde nöbet bekleyen ilk gözlerin sahibi, Peygamberin kendilerine anlattığı risalet davası için yanıp, tutuşan ilk yüreklerin sahibi…

Hamiyet, Hamaset, Heybet, Hassasiyet ve Haşyet

Hz. Sa’d’ın şahsiyetinin anahtar kavramlarının, “Hamiyet, Hamaset, Heybet, Hassasiyet ve Haşyet” olduğuna dikkat çeken Muhammed Emin Hocamız şöyle dedi: “Eğer bir insanda dini sorumluluktan kaynaklanan bir hamiyet varsa, imanın heyecanından kaynaklanan bir hamaset varsa, onda heybette vardır, bunlar varsa yine inancının ona yüklediği bir hassasiyet vardır ve bunların hepsi varsa, derin bir Allah korkusu olan haşyette vardır. Bütün bunların hepsi Sa’d b. Ebî Vakkas’ta var. Nasıl olduğunu birazdan göreceğiz de sadece burada size bir söz, bir tespit aktarayım. İbn Hacer ile İbn Sa’d bize haber verirler. Bu iki İslâm âlimi derler ki: “Allah Resûlü’nün ashâbı içerisinde cesareti, heybeti ve kuvveti ile öne çıkmış dört kişi vardı: Bunlar; Hz. Ömer, Hz. Ali, Zübeyr b. Avvam ve Sa’d b. Ebî Vakkas’tı.” Sadece bu söz bile Sa’d b. Ebî Vakkas’ın nasıl bir hamiyet, hamaset, heybet, hassasiyet ve haşyet insanı olduğunu bize gösterir.”

Mekke’den Medine’ye, Medine’den Kadisiye’ye…

Konuşmasını, Hz. Sa’d’ın Müslüman oluşundan vefatına kadar ki hayatının belli tablolarını anlatarak sürdüren Hocamız, çok önemli hatıralar üzerinden mesajları dinleyenlerle paylaştı. İman yolundaki mücadelesi, sabrı, annesi ile olan imtihanı, kardeşi Ümeyr’in imanına vesile oluşu, hicreti, Bedir’de, Uhud’da, diğer gazvelerdeki gayretleri, Kadisiye savaşındaki komutanlığı ve vefatı, Hocamız’ın anlattığı konuların bazıları idi.

Arslan Pençesi’nde Alınacak Dersler

Hocamız konuşmasında, Sa’d b. Ebî Vakkas’ın Sahabe içerisinde nasıl “Arslan Pençesi” şeklinde isimlendirildiğine de dikkat çekti. Sözlerini onun üzerinden alınacak derslerin neler olması gerektiği ile sonlandırdı. Çok önemli dersleri ve mesajları paylaşan Hocamız’ın, katılımcılara aktardığı mesajlarından şöyle idi:

1- Hamiyet, mukaddesatı koruma arzusu ve İslam’ın sana yüklediği sorumluluk duygusundan kaynaklanan bir gayreti ortaya koyma ahlakıdır. Nerede olursa olsun, iman ettiğin değerleri muhafaza
ve müdafaa etmelisin ki, bu alandaki vazifeni yerine getirebilesin.

2- Hamaset, imanın heyecanından kaynaklanan bir cesaret, korkusuzluk, yiğitlik ve kahramanlıktır. Davranış ve söylemlerinin altını her geçen gün sağlamlaşan bir akide ile besle ki, yarı yollarda kalmayasın, ilk günkü heyecanı son güne kadar koruyabilesin.

3- Heybet, müminlere karşı merhametli, inkarcılara karşı şiddetli, haşmetli, vakarlı ve izzetli durabilmektir. Doğru işi, doğru zamanda ve zeminde yapmak, en büyük hedefin olsun ki, adımlarını senden önce aynı yolun yolcusu olan büyüklerin ayak izlerine kavuşturabilesin.

4- Hassasiyet, Allah’ın koyduğu sınırları iyice öğrenmek ve bunlara azami derecede riayet ederek yaşamaktır. Helal ve haram çizgilerini iyice öğrenmeli, kul hakkının ehemmiyetini hiçbir zaman unutmamalısın ki, dünyanın cazibesine kapılmadan selamete erişebilesin.

5- Haşyet, Allah’a karşı derin bir korku ve saygı, gerçek ilim erbabının en önemli hususiyeti, dağları dahi paramparça eden ağır bir seviyedir. İhsan şuurunu iyice anlamalı, niyetinin selimiyetini korumalı, ihlası sürekli kendine azık edinmelisin ki, bu güzel nimeti her daim koruyabilesin.

Program sonrası Muhammed Emin Yıldırım Hocamız’a bir plaket takdim eden Balıkesir İl Müftüsü Turgut Açari, “Bilmediğimiz ne kadar çok şey var. Bu gece hepimiz çok önemli bilgiler öğrendik” diyerek teşekkürlerini beyan etti.

Projenin 77. programı, 31 Ekim 2014 Cuma günü, “Dirayet Timsali: Ümmü Eymen bint Ebî Ümeyye” başlığında Iğdır’da yapılacak.

Daha fazla bilgi için 0 212 544 76 99 nolu telefonu arayabilir; www.82il82sahabi.com, www.siyervakfi.org adreslerini ziyaret edebilirsiniz. Yapılan tüm programları ise www.siyertv.com adresinden izleyebilirsiniz.

(4767)