Gümüşhane / Peygamber’in (sas) Şairi: Hz. Abdullah B. Revâha
82 İl 82 Sahabî projesi tüm hızı ile devam ediyor. Projenin 38. durağı Gümüşhane idi. “Hz. Peygamber’in Şairi Abdullah b. Revaha” başlığında icra edilen programa halkımız yoğun bir ilgi gösterdi. Salona sığmayan izleyiciler hasırların üzerinde ve ayakta programı takip ettiler.
Sahabe Bizi Diriltecek
Kelkit Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleşen programın ev sahipliliğini Anka Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği yaptı. Hafız Medet Sönmez’in Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan program Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Künt’ün selamlama konuşmasıyla devam etti. Projenin önemine dikkat çeken Künt, “Böyle güzel bir projeye ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sahabe bizi diriltecek ve iman adına bize çok güzel işler yaptıracak” dedi.
Asrı Saadetin Şairleri Bugünün Medyasıdır
Daha sonra kürsüye davet edilen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, neden Gümüşhane’de, Abdullah b. Revaha’nın anlatılacağına dikkat çekerek konuşmasına başladı. Hocamız dedi ki: “Gümüşhane, Kelkit’te; sözden anlayan, tarih boyunca birçok söz ustası, yazı ustası ve şiir ustası yetiştiren bir yerde, Asrı Saadet’te bu iş denilince akla gelen ilk beş isimden biri olan Abdullah b.Revaha, bu alanın hakkı nasıl verilir, bunu öğrenmek için anlatılacaktır.” Daha sonra Hocamız, o günün dünyasında şairlerin ne demek olduğunu çok farklı örneklerle anlattı. Dedi ki: “O günün dünyasındaki şairler, bugünün dünyasındaki medyaya denktir. Toplumu yönlendiren onlar, savaş başlatan onlar, savaş bitiren yine onlardır…”
Hz. Mus’ab’IN Vesilesi İle İmana Kavuşması
Abdullah b. Revaha’nın hayatının çeşitli safhalarını anlatarak konuşmasına devam eden Muhammed Emin Hocamız, onun Hz. Mus’ab’ın vesilesi ile imana kavuştuğunu anlattı. Peygamberimiz’in (sas) Medine’ye hicret etmesinden sonra, bir gölge gibi O’nu (sas) takip ettiğini, dili ve bileği ile çok işler başardığını söyledi. Onun Bedir’deki kahramanlığı anlatılırken salonda çok duygulu anlar yaşandı.
Mûte’nin Şehidi
Hicretin 8. yılında Mûte’ye gönderilen 3000 askerin seçilen üç komutanından birinin Abdullah b. Revaha olduğunu söyleyen Hocamız, Efendimiz’in (sas) o komutanları seçerken şöyle dediğini aktardı: “Ordunun komutanı Zeyd b. Harise’dir, eğer Zeyd şehit olursa komutan Cafer b. Ebî Talib’dir. Eğer Cafer şehit olursa komutan Abdullah b. Revaha’dır, eğer Abdullah’da şehit olursa; Allah’ın kılıçlarından bir kılıç komutayı alsın.”
Daha sonra ordunun hazırlık sürecini ve Mûte’ye gidişini anlatan Hocamız, savaş meydanında Abdullah b. Revaha’nın neler yaşadığına dikkatleri çekti. Nasıl hem düşman ile hem nefsi ile cihad ettiğini anlatırken, çok önemli mesajları dinleyenlerle paylaştı. O meydanda şehit olması ve Efendimiz’in (sas) onlar hakkında verdiği müjdeler gerçekten dinlemeye değerdi.
Abdullah b. Revaha’dan Alınması Gereken Dersler
Konuşmasının sonunda Abdullah b. Revaha’nın hayatından alınması gereken derslere dikkat çeken Hocamız, onun bu çağın insanına, “Kabiliyetin istihdamı, asabiyetin tedavisi, muhabbetin dengesi, istikametin tesisi ve şehadetin özlemi” noktalarında çok mühim dersler ve mesajlar verdiğini söyledi. Hocamız, konuşmasının sonunda da Abdullah b. Revaha’nın Hz. Hamza’nın şehadeti üzerine yazdığı şiirin tercümesini dinleyenlerle paylaştı.
Programın kapanış duasını ise Kelkit Müftüsü Abdullah Kır yaptı.
Projenin 39. programı 10 Şubat 2013 Pazar günü, Çorum’da, Amr b. Ma’dikerib ile devam edecek.
Daha fazla bilgi için 0 212 544 76 99 nolu telefonu arayabilir; www.82il82sahabi.com, www.siyervakfi.org adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
(3079)