Hicri 1442 Ahlâk Yılı Açılış Programı

Siyer Vakfımız, yaşadığımız şu zamanlarda en çok eksikliğini yaşadığımız değerlerden biri olan ahlâkı yeniden gündemlerimize taşıma adına Hicri 1442 yılını ‘Ahlâk Yılı’ olarak ilan etti.

Ülkemizin ve dünyanın mücadele etmekte olduğu pandemi süreci nedeniyle seyircisiz olarak, canlı yayın ile icra edilen programımız Siyer Tv Youtube kanalımız üzerinden seyircisiyle buluştu.

Program kapsamında Ahlâk Yılı boyunca yapılması planlan çalışmalarımız izleyenlerimize tanıtıldı.

Cemil Nazlı’nın sunduğu açılış programımız Hoca Ahmet Yesevi Camii İmam Hatibi Hafız Ercan Kiraz’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından sene boyunca gerçekleştirilecek projelerimiz tanıtıldı. Hicri 1442 Ahlâk Yılı kapsamında yapılması hedeflenen projelerimiz ise şu şekilde:

Sîret-i Enbiyâ

Geçen sene başlayan ve Hz. Âdem, Hz. İdris, Hz. Nûh, Hz. Hûd ve Hz. Salih (hepsine binlerce selam olsun) işlendiği Sîret-i Enbiyâ derslerimize bu sene Hz. İbrahim’den başlayarak devam edeceğiz.

Sîret-i Enbiyâ derslerimiz her Cumartesi saat; 21.00’de Siyer Tv YouTube kanalımızdan canlı olarak yayınlanacak, sonrasında da isteyen kardeşlerimiz dersleri takip edebilecekler…

Ahlâk Medresesi

Siyer Vakfı olarak, İslami İlimler sahasında daha köklü adımların atılmasına vesile olması maksadı ile başlattığımız Samed Medresesi programımız, Hicrî 1442 yılını vakfımızın Ahlâk Yılı ilan etmesi ile Ahlâk Medresesi olarak düzenlendi.

Geçtiğimiz senelerde kayıt alınarak ve yüz yüze yapılan Ahlâk Medresesi programlarımız bu sene aynı ciddiyetle online kayıt ile talebe kabul edecek ve sene boyunca yapılacak programlar uzaktan eğitim usulü ile yalnızca kayıt yaptıranlara özel gerçekleştirilecek.

Ahlâk Medresesi kapsamında yapılacak programlar:

 Özellikle bugünün dünyasındaki meselelerin yoğun bir şekilde işleneceği Şerafettin Kalay’ın “Muamelat Fıkhı” programı (Her Pazar, Saat 11.30’da)
 Efendimizin (sas) dünyasından çok mühim meselelerin paylaşılacağı Muhammed Emin Yıldırım’ın “Nebevî Ahlak” programı (Belirli Haftalarda Pazar, Saat 14.00’de)
 Alanında uzman hocalarımızın Ahlâk konusunda bilinmesi gereken en temel meselelere ışık tutacağı “Ahlâk Konuşmaları”  programları (Belirli Haftalarda Pazar, Saat 14.00’de)
 Ahlâk ile alakalı 7 eserin okunup müzakere edileceği “Ahlâk Okumaları” programları (Belirli Haftalarda Pazar, Saat 14.00’de)

Gençlerle Ahlâk Üzerine

Muhammed Emin Yıldırım hocamızın Ahlâk Yılı’na mahsus gençlerle yapacağı yeni bir program… Her ay bir konunun ele alınacağı bu program, gençlerimizin soruları ile şekillenecek… Her ayın son Perşembe günü Siyer Tv YouTube kanalımızdan canlı olarak yayınlanacak programımızda çok önemli konular ele alınacak…

Hayata Dair

Cemil Nazlı’nın soruları, Muhammed Emin Yıldırım hocamızın cevapları ile her ay bir konunun ele alınacağı bu programımız, yine çok önemli ahlâkî konuları gündem edecek… Program Siyer Tv YouTube kanalımız üzerinden yayınlanacak.

İnsaniyetin İşareti Ahlâk

Bu seneki serlevhamızın anlam ve değerine uygun bir şekilde Muhammed Emin Yıldırım hocamızın, her hafta başta Sahâbe olmak üzere İslâm büyüklerinin hayatlarından bize örnek ve modelleri anlatacağı bir program… 5-10 dakikalık kısa bölümler halinde her hafta Siyer Tv Youtube Kanalımızda yayınlanacak olan bu silsile, ahlâk meselesini farklı mesajlar ile gündemimize getirecek.

Suffa Meclisleri Ahlâk Dersleri

Vakfımızın ilim ve kardeşlik temelinde oluşturmaya çalıştığı Suffa Meclisleri, bu seneki yürüyüşüne “Ahlâk” müfredatı ile devam edecek. Dünyanın dört bir tarafında kurulacak meclislerimizde bu sene sohbet halkalarımız Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın ahlâk yılına özel hazırladığı ve 32 dersten oluşan Ahlâk Dersleri müfredatını takip edecekler….

Ahlâk Kahramanlarımız

Yaşadıkları, muhatap oldukları imtihanlar ve buna verdikleri ahlaki karşılıkları ile inanması, kavranması güç olan hayatların izleyenlerin istifade ve ibretlerine sunulacağı Ahlâk Kahramanları programı her ay farklı bir kahramanlık destanı ile Siyer Tv Youtube kanalımızda…

Yaşayan Çınarlarımız

İlim, kültür ve sosyal hayatımızın yaşayan değerli şahsiyetleri, İslam ailemizin büyükleri ile yapılacak belgesel programlar, bizleri medeniyet mirasımızın varislerinin hayat sayfalarındaki meşakkat, gayret, azim, sorumluluk ve güzellikleri buluşturacak. Her ay önemli bir ismi misafir edeceğimiz “Yaşayan Çınarlarımız” programı Siyer Tv Youtube kanalımızda yayınlanacak…

Hanımlara Özel

Siyer Vakfı Hanımlar Komisyonumuz tarafından @siyervakfihanim Instagram hesabından gerçekleştirilecek canlı konferans dizisi kapsamında önemli isimler misafir edilerek hayatın her alanında lazım olacak ahlâka ait kavramlar konuşulacak.

Projelerin tanıtılmasının ardından söz “İnsaniyetin İşareti Ahlâk” konulu konferanslarını gerçekleştirmek üzere Muhammed Emin Yıldırım Hocamıza verildi.

İnsanlık Bir Ahlâk Krizi Yaşıyor

Bazı kavramların çok konuşulmasının sebeplerinden birinin de o kavramın önemi bir yana eksikliğinden de kaynaklandığını belirten Muhammed Emin Yıldırım Hocamız ahlâk kavramının da böyle olduğunu söyledi ve şunları aktardı:

“Eğer ahlâk istenen oranda hayatlarımızda olsaydı bugün böyle bir konuyu gündem etmezdik. Bugün insanlık olarak ciddi bir ahlâk krizi yaşıyoruz ve bu krizi doğusundan batısına tüm bir insanlık olarak yaşıyoruz. İnsanlık, insaniyetin işareti olan ahlâkı kaybetmesiyle insanlığını da kaybetti.”

Yaşadığımız bu çağın modern cahiliye çağı olduğunu belirten Hocamız cahiliye çağı ile günümüzün ortak noktalarını şöyle sıraladı:

O dünyada akidesizlik vardı; bu dünyada da var.
O dünyada ahlâksızlık vardı; bu dünya da var.
O dünyada adaletsizlik vardı; bu dünya da var.
O dünyada aşksızlık vardı; bu dünya da var.
O dünyada aşırılık vardı; bu dünya da var.

Böyle bir dönemde gelen Allah Resulü’nün (sas) kısa bir zaman diliminde bir medeniyet inşa ettiğini belirten Hocamız, Allah Resulü’nün (sas) bunu kavramları düzelterek başardığını belirtti.

Hz. Peygamber’in (sas) “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.” sözlerine dikkat çeken Hocamız, buradan hareketle risaletin gayesinin ahlâkı tamamlamak, en mühim hedefinin ahlâklı bir toplum oluşturmak, Resûl’ün en önemli özelliğin de üstün ahlâkî vasıflara sahip olmak olduğunu nazarlarımıza verdi.

Yine bu sözlerin bizlere verdiği mesajlara dikkat çeken Hocamız, o mesajları şu şekilde sıraladı:

– Güzel ahlâkın kaynağı din değil, fıtrat ve vicdandır.
– Güzel ahlâk, Peygamberimiz ile başlayan bir şey değil, O’nunla tamamlanan bir şeydir.
– Güzel ahlâk, ancak ve ancak din ile gerçek manada tamamlanabilecek bir kavramdır.

Ahlâkı tamamlamak için gönderilen Peygamber Efendimiz’in (sas) ahlâkı tam olarak anlayıp, kavrayıp, yaşayıp, anlatıp, muhataplarının da anlamasını sağlayarak bu görevini ifa ettiğini söyleyen Hocamız, ona ümmet olan biz müminlerin de bu sorumlulukları taşıdığına dikkat çekti.

Ahlâk kavramını asıl anlamından uzaklaştırdığımızı belirten Hocamız, bu kavrama Rabbimizin (cc) istediği, Peygamberimizn gösterdiği anlamıyla bakamazsak ahlâklı değil ahlâkçı olacağımızı söyledi ve ikisi arasındaki farkları nazarlarımıza verdi.

Ahlâklı, yaşamaya çalışır; Ahlâkçı, yaşamadan yaşatmaya insanları zorlar.
Ahlâklı, anlamaya gayret eder; Ahlâkçı, anlamadan yargılar.
Ahlâklı, değer yargılarına göre davranır; Ahlâkçı, şartlara göre konum alır.
Ahlâklı, kendisine savcı, başkasına avukat gibidir; Ahlâkçı, kendisine avukat, başkasına savcı gibidir.
Ahlâklı, yaşadığı için temsil eder; Ahlâkçı, yaşamadığı için insanları nefret ettirir.

Kahramanlarını Üretemeyen Toplum Ölüdür

Ahlâk, tebliğ, davet, cihad, mücadele denildiğinde örnek olarak sahabeyi anlattığımızı ancak onların iz düşümlerinin bu çağda örneklerini bulamadığımızı söyleyen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız şunları aktardı:

“Bir toplum kendi kahramanlarını üretmiyorsa, o toplum ölmüş demektir. Eğer kahraman denildiğinde yalnızca tarihe dönüyorsak, Mus’ab, Zübeyr, Ebû Bekir dediğimizde bugünün dünyasından da bir örnek gösteremiyorsak sahabenin dedikodusunu yapmaktan öteye gitmiş olmuyoruz. Eğer yalnızca tarihin kaymağını yemez, bugünün dünyasında da o kahramanları yetiştirme adına gayret edersek bazı şeyler düzelecek.”

Programımız Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın konferansının ardından nihayete erdi.

(841)