Kardeş: Hem Nimet Hem İmtihan | (Kırklareli Üniversitesi)

Siyer Vakfımızın Hicri 1441 Aile Yılı Projesi münasebetiyle Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın “En Büyük Nimet Aile” serlevhası altında yapacağı konferanslardan yedincisi Kırklareli Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Anadolu Gençlik Kulübünün düzenlemiş olduğu programda konuşan Muhammed Emin Yıldırım Hocamız “Kardeş: Hem Nimet Hem İmtihan” başlığı altında kardeşlik meselesini anlattı.

Müslümanlar olarak bize dayatılan gündemlere mahkûm olmamamız gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Hocamız, Siyer Vakfımızın Hicri 1441 yılının gündemi olarak aileyi belirlediğini ve yıl boyunca gündem ne olursa olsun bizlerin gündeminin aile olacağını, aileyi konuşacağımızı söyledi.

İnsan olarak arkadaşlarımızla, ebeveynlerimizle,  kardeşlerimiz ve eşimizle kurduğumuz ilişkilere değinen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, aramızdaki mesafe azaldıkça külfetin ve imtihanın arttığına dikkat çekti.

Bugün Ümmet-i Muhammed’in en büyük sorunlarından birinin kardeşlik olduğuna ve kardeşlik sorununun temel sebebinin de sevgisizlik olduğuna dikkat çeken Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, kardeşlik hukukunu ailelerimizde hakkıyla oturtabilirsek büyük ailemiz olan ümmetimizde de var olan sorunları aşacağımızı belirtti.

Kardeş demenin hem nimet hem imtihan olduğunu söyleyen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, nedenlerini maddeler halinde nazarlarımıza verdi.

Kardeş Neden Nimet?

– Arkadaşlık yaptığı için             
– Yükü paylaştığı için
– Sırdaşınız olduğu için
– Sevincinizi hissettiği için
– Acınızı dindirdiği için

Kardeş Neden İmtihan?

– Hak ve hukuku tesis etmek zor olduğu için
– Beklentide itidal korunamadığı için
– Adaletin sağlanması kolay olmadığı için
– Haset, gıybet ve kibir hastalığının yayılma riski olduğu için
– Aileye yeni katılanların oluşturabilecekleri sorunlar için

Hocamız, aziz kitabımız Kur’an-ı Kerim’den kardeşlik üzerine müspet olarak Hz. Harun ve Hz. Musa, menfi olarak Hz. Yusuf ve kardeşleri olmak üzere iki örnek vererek bu misaller üzerinden çok önemli mesajları bizlerle paylaştı.

Muhammed Emin Yıldırım Hocamız konferansının devamında kardeşlik hususunda nelere dikkat etmemiz gerektiği, kardeşlerimizle aramızdaki hukuku nasıl kurmamız gerektiğine dair mühim noktaları nazarlarımıza verdi.

Kardeşlik Hukukunda Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

1- Sevgi, muhabbet ve merhamet kardeşliğin ve imanın bir sorumluluğudur.

İman etmedikçe, cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız buyuran Efendimiz (sas) aramızdaki sevgiyi artırmak için de bizlere bir yol gösteriyor: “Aranızda selamı yayın.” Bizler kardeşlerimizle sevgi, merhamet ve merhamet üzerinden bir bağ kurmak zorundayız.

2- Kendimiz için istediğimizi kardeşimiz için istemek imanın bir gereğidir.

Kendimiz için istediğimizi kardeşimiz için de isteyebiliyorsak eğer imanı ve kardeşliği anladık demektir.

3- Zorlukta ve darlıkta kardeşine el uzatmak İslam’ın bize yüklediği bir haktır.

Bir belaya, musibete, hastalığa veya başka bir zorluğa uğramış kardeşimize el uzatmak, kardeşlerimizin derdiyle dertlenmek durumundayız.

4- Acısını acısı bilmek, başına gelene ‘bana ne’ dememek kardeşliğin hukukudur.

Biz, Allah Resulü’nden (sas) Müminler olarak bir bedenin uzuvları gibi olduğumuzu öğrendik. Kardeşlerimizin acısına ‘bana ne’ demek kardeşlik hukukunu çiğnemek demektir.

5- Hatasından dolayı silip atmamak ve onun iyi olması için gayret etmek kardeşliğin esasıdır.

Efendimiz (sas) “Zalim de olsa mazlum da olsa kardeşine yardım et.” buyurdu. Zalime yardım etmek, zulmüne mani olmaktır. Hepimiz insanız ve hata ediyoruz. Hata ettiğimizde nasıl anlayış bekliyorsak, yanımızda hata edildiğinde de aynı anlayışı göstermek zorundayız. Çünkü kardeşlikte tahammül esastır.

(943)