Kur’an’ın Tercümanı Olmak: Abdullah B. Abbas (r.a.)

‘Kur’an Yılı’ münasebeti ile Avrupa’nın sekiz önemli noktasında yapılması planlanan ‘Kur’an’ın Yıldızları’ programlarının ikincisi Fransa’da yapıldı.

İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı’nın ev sahipliğini yaptığı program, Fransa /Güney Batı Fransa Bölgesi Chateuadun Bölgesi’nde idi. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Bölge İrşad Başkan’ı Âdem Zengin’in selamlama konuşması ile devam etti. Milli Görüş Teşkilatı’nın hatiplerinden Ali Börek hocanın Sahâbe’nin değeri adına yaptığı kısa bir konuşmadan sonra ‘Kur’an Yılı’ projesinin tanıtım filmi izlendi ve sonra kürsüye Muhammed Emin Yıldırım hocamız davet edildi.

“Kur’an’ın Tercümanı Olmak” serlevhasında sohbetine başlayan hocamız, Abdullah b. Abbas’ın (ra) Sahâbe içerisindeki değer ve konumuna dikkat çekerek sözlerine başladı. “Abdullah b. Abbas der demez, aklımıza gelecek ilk kavram ilimdir” diyerek; onun nasıl bir ilmi birikime sahip olduğuna değindi.

Konuşmasına Abdullah b. Abbas’ın hayatından örnekler aktararak devam eden Hocamız, İbn Abbas’ın üzerinden bugünün anne ve babalarına çok önemli mesajlar verdi. Âlimlerin kendiliğinden yetişmediğini belirten Hocamız, bu konuda ‘Allah’ın seçmesi, zeminin uygunluğu ve kişinin durumu’ başlıklarında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Dinde Fakih Olmak

İbn Abbas’ın Hz. Peygamber’den aldığı; “Allah’ım! Onu dinde fakih kıl ve ona tevili öğret!”duasının ne anlama geldiğini belirten Hocamız, bu duanın icabeti ile İbn Abbas’ın Kur’an ve Sünnet anlayışının nasıl olduğuna dair bazı örnekler paylaştı.
Konuşmasını İbn Abbas’ın hayatından alınması gereken mesajlarla bitiren Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, beş madde ile bu mesajları katılımcılarla paylaştı.

O beş madde şunlardan oluşuyordu:

1- Peygamberinin rüyasını ve hedefini, kendine emel olarak belirler ki, O’nun sesini ve sedasını, sessizliğe mahkûm etmeyesin.
2- İlme karşı derin bir iştiyakın, ihsan şuurundan kaynaklanan sarsılmaz bir ihlâsın, şartlara takılmadan düzenli ve istikrarlı bir çalışman olsun ki, gerçek manada talebe olabilesin.
3- Salihlerin meclislerinden ve onların ayak izlerinden ayrılma ki, onlar tarafından fark edilebilesin ve onlardan dua alabilesin.
4- Gözünü haramlardan, kulağını dedikodulardan, yüreğini kötü duygulardan arındır ki, safi bir dimağ ile Kur’an ve Sünnet rahlesinin önüne oturabilesin ve gerçek manada istifade edebilesin.
5- Hasedin Allah’a karşı haddi aşmak olduğunu unutma ki, her durumda Allah’tan razı olasın ve her durumda Allah’ı razı etmek için gayret gösterebilesin.

(1623)